vineri, 27 noiembrie 2020

O dragoste discretă

Nu știu alții cum sunt, dar mie, când vine 1 decembrie și văd puzderia de tricoloruri postate pe te miri unde de fel de fel de inși patriotarzi, mi se strânge stomacul. Românaș, degeaba îți flutură tricolorul pe mașină, dacă tocmai ți-ai aruncat scrumul și chiștocul pe geam. Fiu de dac, degeaba ți-ai pus ramă cu cele trei culori ancestrale la poza de profil, dacă ai dat sau dacă ai primit vreodată șpagă. Nu în steagul arborat și în simboluri constă patriotismul, ci în fapte.

Vrei să fii patriot cu adevărat? Atunci, nu lăsa gunoi în urma ta, nu scrijeli ziduri și nici inimi, nu-ți bate joc de oameni, nu distruge creația lui Dumnezeu, nu-ți lovi copiii sau soția, nu răni pe nimeni în niciun fel, nu minți, nu înșela, nu te răzbuna, nu urî minoritățile etnice sau religioase și nici majoritățile, nu distribui postări xenofobe sau șoviniste, nu fura, nu fi trompeta politicienilor imorali și - oricât de neobișnuit ți s-ar părea - oprește-te, nu-i mai vota!

Îndepărtează-te de orice fel de ideologie mieroasă, fii decent ca bunicii din icoanele alb-negru, fii roditor ca pământul care ne hrănește, fii frumos ca cerul înstelat pe care îl privim lângă sufletul pereche, fii senin ca râsul pruncilor, fii disponibil tuturor ca potecile care străbat pădurile și munții, asumă-ți identitatea creștin-europeană pentru care s-au străduit corifeii și roagă-te pentru România, fie că ești creștin, mozaic, musulman sau chiar agnostic.

*******

"Patriotismul este o dragoste discretă pentru țară, o disponibilitate de a-ți da oricând viața pentru ea și de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afișarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru țară, un om care este decis ca în interesul țării să-și sacrifice propria existență nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta. " - Corneliu Coposu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!