vineri, 7 noiembrie 2014

Utopia prototipului prezidenţial

Dacă aş fi republican, în mod cert nu l-aş vota pe Ponta. Dar nu sunt, aşadar nu îl voi vota nici pe Iohannis. Însă voi, preaiubiţi prieteni republicani, voi îi puteţi vota. Aşa că, aveţi de grijă pe care din cei doi îl ştampilaţi! Sunt convins că, dacă vă veţi folosi câtuşi de puţin discernământul, vă puteţi alege preşedintele de care, mai apoi, să fiţi mândri. Iar eu cred că preşedintele potrivit pentru republica în care vieţuiţi ar trebui, printre multe altele, să posede şi următoarele calităţi:

- să fie sincer când vine vorba de trecutul său, deoarece, la urma urmei, şi cele bune, şi cele rele au dus la formarea lui, deci să şi le asume deopotrivă;
- să fie onest şi dispus să-şi sacrifice interesul personal în favoarea cetăţenilor;
- să nu roşească în faţa nici unui mahăr mioritic, de fapt, să nu roşească nici măcar în faţa propriilor părinţi;
- să considere preşedinţia ca fiind o funcţie de slujire, nicidecum una cu caracter tiranic;
- atât dânsul, cât şi anturajul domniei sale să pună la mare preţ abnegaţia, moralitatea şi patriotismul nealterat de ideologii extremiste;
- să numească în funcţiile cheie ale republicii adevăraţi oameni de Stat (am scris stat cu majusculă, tocmai pentru a-i ajuta pe mulţi să deosebească verbul la participiu de substantivul care desemnează instituţia politico-administrativă);
- să colaboreze cu aceştia amintiţi mai sus, pentru a reuşi să administreze cu maximă eficienţă resursele republicii, dar administrarea acestora să fie făcută numai în folosul cetăţenilor acesteia.

Lista aceasta ar putea continua la nesfârşit, însă convins fiind de faptul că aţi înţeles ideea, mă opresc aici. Admit că un astfel de preşedinte, înconjurat de astfel de persoane, ar face ca viermele ruşinii de a nu fi republican să-mi mănânce albeaţa obrajilor, în antiteză, desigur, cu căpitanul de plai al lui Alecsandri. Aşadar, scumpii mei prieteni republicani, acesta este prototipul preşedintelui pe care doresc să vi-l alegeţi. Până atunci, noapte bună…, vise plăcute!


3 comentarii:

  1. Salut Victor. Legat de ultimele tale postari pe tema Unsului/Mamaie/Prototipul prezidentiabil. Este perfect logic, foarte bine argumentat si in spiritul personalitatii tale toate lucrurile pe care tu le-ai enumerat legate de aceste subiecte. Dar sa stii,si sigur stii,ca si in tarile unde exista monarhie avem exemple nu tocmai pozitive legate de aspectele morale ale Institutiei Monarhice. Cel mai recent si rasunator exemplu: familia regelui Juan Carlos al Spaniei.
    Defapt ce vreau sa spun este ca nu neaparat sistemul republican este problema ci modul in care acesta arata acum in Romania. Asadar, noi cei care nu suntem multumiti de ce avem/vedem consider ca ar trebui sa participam activ la chestiuni care ne privesc, care au implicatie asupra vietiilor noastre intr-o masura oarecare, avand posibilitatea sa spunem "ma abtin" pentru ca si " tacerea este un raspuns"...
    O sa inchei intreband: daca un membru al familiei regale a participat activ in precesul electoral acum 5 ani, candidand, de ce un monarhist convins nu ar putea-o participa activ in stilul sau???
    Va salutam,
    Ivan si Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va salut, prieteni! Dupa cum ati vazut, prezenta la vot si anularea acestuia este participarea activa pentru care si eu militez, in nici un caz statul acasa. Referitor la moralitatea caselor regale, un caz deocheat mai apropiat de noi este implicarea fiicei MS Regele Mihai la organizarea luptelor de cocosi in State. Dar, ca tot veni vorba, eu pretuiesc cu mult mai mult sistemul monarhic decat o familie regala sau pe alta. Desigur ca ma simt atasat de casa regala a Romaniei, dar pun regalitatea mai presus de aceasta. Sistemul republican, dupa cum prea bine se stie, este unul parvenit, impus de bolsevici, fara acordul populatiei. La fel de bine se stie ca istoria romanilor este legata secole la rand de voievozi, domni, principi sau regi. Presedinti..., abia de doua generatii. Voi insiva le veti spune copiilor basme cu printi, printese sau imparati; e in ADN-ul nostru sa nu le spunem povesti cu presedinti "esti", cu elene sau cu ebe. De aceea, asa cum spuneai, sistemul republican nu arata bine in Romania, ca nu ne apartine. Si chiar daca 99% din romani ar fi republicani, tot nu ar insemna ca adevarul e de partea lor, deoarece adevarul nu are treaba cu procentajele, nu?
      Va imbratisam, sa votati bine! ;)

      Ștergere

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!