joi, 10 octombrie 2013

Parabola Semănătorului

Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o. Şi alta a căzut pe piatră, şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. Şi alta a căzut între spini şi spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o. Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă.
Iar pilda aceasta înseamnă: Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu. Iar cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul şi ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască. Iar cea de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul îl primesc cu bucurie, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar umblând cu grijile şi cu bogăţia şi cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc. Iar cea de pe pământ bun sunt cei ce, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul, îl păstrează şi rodesc întru răbdare.


Pentru a-şi expune învăţătura, Mântuitorul folosea un limbaj simplu, accesibil tuturor celor care îl ascultau, indiferent de nivelul lor intelectual. Şi pentru a reuşi acest lucru, adesea, Domnul Isus se folosea de pilde sau parabole. Pilda semănătorului, cea care va fi proclamată duminică în biserici, ne dezvăluie necesitatea ascultării cuvântului lui Dumnezeu, dar şi a punerii acestuia în practică, condiţie sine qua non pentru accederea în Împărăţia Cerurilor.

Dacă vom urmări cu atenţie cuvântul evanghelic, vom constata că primele trei tipuri de pământ (drumul, solul pietros şi cel năpădit de spini) reprezintă opoziţia omului faţă de cuvântul Domnului, dar şi faţă de harurile dumnezeieşti care i-au fost încredinţate. Solul fertil, aşa cum bănuiţi, simbolizează primirea cuvântului şi sporirea acestuia. Altfel spus, există mai multe tipuri de reacţii ale omului, atunci când i se dezvăluie cuvântul dumnezeiesc. Şi acest lucru este posibil pentru că omul are toată libertatea în a asculta şi a pune în practică sau nu cuvântul (după cum ştim, Dumnezeu numai ne recomandă, nu ne şi obligă!).

A asculta înseamnă mai mult decât a auzi. A asculta cuvântul lui Dumnezeu cu adevărat, presupune şi împlinirea acestuia. Semănătorul îşi aruncă sămânţa peste tot ogorul lumii, însă, pentru ca aceasta să poată rodi însutit, depinde şi pe ce tip de pământ a căzut. Iar noi suntem singurii care hotărâm din ce fel de sol suntem plămădiţi. Aşa cum sămânţa aruncată pe pământ poate întâmpina diferite piedici în a face rod; la fel şi oamenii, prinşi în mijlocul hedonismului contemporan, pot fi întrerupţi sau înfrânaţi din acţiunea de sporire a talanţilor primiţi.

Căutând explicaţii ale acestei pilde, am găsit o comparaţie între etapele ascultării cuvântului dumnezeiesc şi dezvoltarea seminţei sădite în pământ. Astfel, audiţia cuvântului era comparată cu însămânţarea solului; înţelegerea sau priceperea cuvântului, cu încolţirea seminţei şi creşterea plantei; iar punerea cuvântului dumnezeiesc în practică era asemănată cu coacerea fructelor. Însă, prin parabola semănătorului, Isus Hristos ne arată că nu întotdeauna este aşa, nu întotdeauna sămânţa azvârlită pe ogor reuşeşte să aducă fructe sau roade. Deoarece omul poate auzi cuvântul lui Dumnezeu, dar să nu-l priceapă; sau îl poate pricepe, dar nu-l poate pune şi în practică. Iată, deci, la ce suntem chemaţi de textul evanghelic al duminicii acesteia: nu doar să ascultăm cuvântul dumnezeiesc, ci şi să ne străduim să-l înţelegem, pentru ca apoi să-l putem aplica în propriile vieţi!


4 comentarii:

  1. No, cum sa nu asculti de ce iti spune Dumnezeu? Ca doar El este Cel de la care le primim toate, El ne binecuvanteaza toata viata ... daca il ascultam (asa cum copii asculta de parinti). Dumnezeu ne da si atunci cand nu ascultam de El, ca poate, poate ne vom aduce aminte de El si asteapta si seamana si iar seamana ... pana cand chiar si pe un pamant batucit, uscat, plin de spini si pietre samanta va fi primita. Important este ca pamantul respectiv sa vrea sa primeasca samanta (sau Cuvantul) ca atunci Dumnezeu va face in asa fel incat pamantul cel neroditor va da roada; El poate trimite ploaia sa ajute cresterea, ajutoare care sa ne curete de spini si cate si mai cate poate face ... doar daca vrem sa-L primim in inimile noastre pt. totdeauna. Pt. Semanator nu conteaza ce fel de pamant este; important este ca acel pamant sa doreasca sa fie semanat. Isus a venit pe lume pt. cei bolnavi sau pt. pamantul care nu aducea roade - si I-a vindecat, I-a facut sa dea roade. Biserica este locul unde sunt primiti cei bolnavi sufleteste, la fel cum spitalul este locul unde se primesc cei bolnavi fizic.
    Cum I-a spus Dumnezeu ap. Pavel in II Cor. 12, 7-10: "Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune"; deci ap. Pavel spunea: "Deci, foarte bucuros ma voi lauda mai ales intru slabiciunile mele, ca sa locuiasca in mine puterea lui Hristos...Cand sunt slab, atunci sunt tare.
    Simtirea vinei este folositoare, daca ne conduce la pocainta, spovada si primirea iertarii. Singura vina, bineinteles ca nu e folositoare, ci numai mijloc cu ajutorul caruia diavolul ne tine departe de Dumnezeu, cand deja ne-am cait. Deci, daca avem probleme trebuie sa recunoastem, sa ne para rau daca ne-am indepartat de Dumnezeu, sa incercam sa facem pace cu aproapele sau sa renuntam la ceea ce ne duce la pacat, sa ne cerem iertare in fata lui Dumnezeu si apoi ceea ce e mai important sa Ii cerem lui Isus sa locuiasca in inimile noastre primind Sf. Euharistie. Oh, asa putem sa crestem si sa facem roade - doar cu ajutorul lui Isus!
    Citirea regulata a Bibliei ne apara de ceea ce ne distrage atentia de la Dumnezeu, iar libera apropiere de rugaciune, care ne-o dicteaza Spiritul Sfant ne da necesara libertate.
    Recomand citirea ps. 138: Doamne, cercetatu-m-ai si m-ai cunoscut ... no, eu sar peste versetele 19-22. In rest este foarte fain!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariul acesta, dar si pentru cele anterioare. Va banuiesc identitatea si astept sa prindeti curaj pentru a va si iscali, doamna! ;)

    RăspundețiȘtergere

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!