luni, 23 septembrie 2013

Iubiţi-vă duşmanii!


Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac... Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.” (Luca VI, 31-36)

Câţi dintre noi nu rămân cu gura căscată citind textul evanghelic de mai sus? Câţi nu se zăpăcesc de-a dreptul puşi în faţa cuvintelor spuse răspicat în predica lui Hristos: Iubiţi-i pe duşmanii voştri!”? Cum să-i iubim!? Indiferenţi faţă de ei şi de problemele pe care le au putem fi, dar să-i iubim? Nici chiar aşa! Şi de ce să o facem!? Ei sunt cei care ne calomniază şi ne fac rău ori de câte ori au ocazia; sau cei care ne-au luat din drepturile noastre de moştenitori; sau cei care ne-au părăsit după atâţia ani petrecuţi împreună; sau cei care nu gândesc asemenea nouă şi au alte viziuni politico-sociale etc. Pentru ce să-i iubim!?

Pentru Hristos! Pentru că asta ne cere El. Pentru că El ne-a oferit iertarea, chiar înainte ca noi să-i greşim. Pentru că El este primul care ne iartă şi, mai ales, primul care ne iubeşte, înainte ca noi măcar să-l fi cunoscut. Pentru că într-o lume în care conflictele şi războaiele mocnesc sau chiar sunt aprinse, singura cale de a reinstaura pacea devine iubirea duşmanilor. Tocmai la acest lucru ne cheamă evanghelia duminicii care vine: imitându-l pe Mântuitor, şi noi să fim primii care iubim şi primii care iertăm, atunci când ne aflăm în vreun conflict!

Şi totuşi, cum vom putea vreodată să întoarcem şi celălalt obraz, atunci când suntem pălmuiţi? Chiar şi Hristos, când a fost pălmuit de slujitorul arhiereului, a cerut socoteală: „Dacă am vorbit rău, dovedeşte că este rău; iar dacă am vorbit bine, de ce mă baţi?” (Ioan XVIII, 23). Cum să trecem peste astfel de ofense, mai ales atunci când ştim că iertarea adversarului nu înseamnă neapărat şi îndreptarea lui? Cum vom consimţi să-i dăm cămaşa de pe noi inamicului nostru de temut, însuşi celui care ne-a furat haina? Cum!?!

De data aceasta, pentru a putea răspunde, va trebui să ţinem seama de cine este vrăşmaşul nostru. În primul rând, dacă duşmanul nostru este cel pe care noi îl urâm, atunci nu-l vom putea ierta vreodată, dar nici nu suntem demni de a ne numi creştini. Dacă, în schimb, duşmanul este el cel care ne urăşte, atunci e o cu totul altă poveste. Este evident faptul că nu putem controla modul în care alte persoane ne privesc, însă putem controla modul în care le privim noi, modul în care ne comportăm noi cu acestea.

Experienţa ne-a învăţat că răzbunarea, ura sau justiţia umană nu pot fi remedii care să ne aducă pacea, niciodată! Şi pentru că tot este un subiect de actualitate, îi putem întreba pe foştii deţinuţi politici cum au reuşit să treacă peste suferinţele provocate de torţionarii temniţelor bolşevice. Răspunsul lor - al celor care au fost victimele schingiuirilor de neimaginat - nu va fi, nicidecum, răzbunarea sau pedeapsa, ci iertarea, iertarea şi iubirea. Căci adevăratul leac, singurul care ne poate transforma în „fiii Celui Preaînalt”, rămâne iubirea, chiar şi atunci când vine vorba de duşmani...

De fapt, cred că acesta este răspunsul celor care, contrar uzanţei, reuşesc încă să ne uimească iertându-şi duşmanii: iubirea şi milostivirea, pentru că şi Tatăl nostru este milostiv.

5 comentarii:

  1. Iubirea învinge dușmanul , să privim și să învățăm de la înaintași noștri. Iubirea cere și dreptate, care va veni dar poate nu atunci cand dorim noi . Fiecare nedreptate suferită , oferită , purificată prin răbdare aduce roade nebănuite . E un mister al vieții.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat ca printre atributele lui Dumnezeu, pe langa iubire, gasim si dreptatea (vizibila mai mult in Vechiul Testament). Insa in Noul Testament, Mantuitorul subliniaza in mod deosebit iubirea. Porunca iubirii este singurul lucru care ar trebui sa ne preocupe, iar dreptatea..., asa cum spuneati: sa nu fie dupa cum noi o dorim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fericitul Monsenior Vladimir Ghika, martirul, creştinul, sfântul nostru român, cel care şi-a jerfit viaţa la propriu, pentru a-şi apăra credinţa şi ţara, cel omorât în închisorile române tocmai pentru că a vrut să trăiască creştin spune în "Gânduri pentru fiecare zi", apropo de această grea dar necesară poruncă dată nouă de Isus :"Iubiţi-vă duşmanii!", : "Când fratele tău te obideşte pe nedrept, ar trebui să suferi mai mult pentru el decât pentru tine." Ar trebui să ne gândim bine atunci când ne hotărâm să urâm pe cineva. Ura este o povară infinit mai grea decât indiferenţa sau egoismul căci este cu mult mai greu de vindecat şi ne poate transforma în monştri.
    mulţumim pentru toate articolele. apreciem efortul dumneavoastră. Mihaela Mihai

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand cineva te supara nu te supara pe el inapoi, binecuvanteaza-l, roaga-te pt. el - iubeste-l! Cand copii au ceva probleme fug imediat la parintii lor pt. a-i mangaia; la fel si noi cand suntem intr-o situatie problema cu aproapele nostru primul lucru pe care il facem nu trebuie sa fie autoapararea, ci cerere de ajutor de la Dumnezeu. Daca noi singuri ne aparam in probleme, atunci Dumnezeu nu mai poate sa faca nimic sa ne ajute. Pasiti pe urmele lui Isus, care ocarand fiind, nu raspundea cu ocara; suferind, nu ameninta, ci Se lasa in stirea Celui ce judeca cu dreptate (I Pet. 2, 21-23) + Ro. 12, 19-21 - Nu va razbunati singuri, iubitilor, ci lasati loc maniei (lui Dumnezeu), caci scris este: "A Mea este razbunarea; Eu voi rasplati, zice Domnul". Un exemplu foarte fain este regele David care mustrat fiind de Simei, care aruncand cu pietre il blestema. Reactia robului sau: ma duc sa-i iau capul, dar reactia regelui: ce ne priveste aceasta pe mine si pe voi? Lasati-l sa blesteme, caci Domnul i-a poruncit sa blesteme pe David. Cine deci poate sa-i zica: “De ce faci tu asa?” (II Regi 16, 5-10) No, si dupa catva timp acelasi Simei a cazut cu fata la pamant inaintea regelui si a zis catre rege: Domnul mei sa nu-mi socotesti ca o nelegiuire si sa nu pomenesti ceea ce ti-a gresit robul tau in ziua aceea … si sa nu iei in seama, o rege aceasta! Caci robul tau stie ca a gresit (II Regi 19, 18-20)
    Ignoranta celor care ne supara este buna, dar nu ajunge; iubirea aratata lor ii va transforma inspre bine si ei vor deveni din dusmani – prietenii nostri si ai lui Isus.

    RăspundețiȘtergere

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!