luni, 15 aprilie 2013

Râmnicu Vâlcea - Cascia (Italia), înfrăţire în credinţă şi pace


Sâmbătă, 13 aprilie, Parohia Română Unită cu Roma, greco-catolică, din Râmnicu Vâlcea a fost gazda unui eveniment deosebit de emoţionant – Înfrăţirea în credinţă şi în pace cu Sanctuarul Sfintei Rita din Cascia (Italia). La aproape opt ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale ce urma să o aibă ca hram secundar şi, deci, protectoare pe Sfânta din Cascia (22 mai 2005, sărbătoarea Sfintei Rita), comunitatea românilor uniţi din Râmnic a trăit cu deosebită încântare acest eveniment.

Bucuria credincioşilor a fost deplină şi datorită prezenţei Prea Sfinţiei Sale Mihai Frăţilă, episcopul vicar al Bucureştilor. La celebrarea Sfintei Liturghii, în jurul Prea Sfinţiei Sale, au stat preoţii: Marian Stoicănescu - parohul din Râmnicu Vâlcea şi gazda evenimentului, Mario de Santis - rectorul Sanctuarului din Cascia, Don Vincenzo - paroh în Roccaporena, dar şi ceilalţi preoţi care au acceptat invitaţia parohiei nostre – Gilbert-Sebastian Iavorschi (Brezoi), Victor Tudor (Pesceana), Emil Moldoveanu (Braşov), Andrei Mărcuş (Bucureşti) şi Victor Ostropel (Brezoi).

La finalul Sfintei Liturghii la care au participat peste 120 de credincioşi, printre care şi o delegaţie a autorităţii civile din Cascia, însoţită de domnul Emilian Frâncu, primarul  Râmnicului Vâlcea, părintele rector Mario de Santis a oferit Parohiei din Râmnic o relicvă „ex ossibus” a Sfintei Rita, în numele maicilor augustiniene din Cascia. În cuvântul ţinut cu acest prilej, părintele rector Mario spunea: „Acesta este scopul înfrăţirii noastre: vrem şi sperăm ca prin întrmediul Sfintei Rita să se poată stabili între noi raporturi trainice de pace, de promovare a adevăratelor valori umane şi de respectare a oricărei confesiuni sau diversităţi de opinii”.

Această înfrăţire în pace şi credinţă, a Râmnicului Vâlcea cu Cascia, are ca motivaţie strânsa legătură care s-a format în istoria recentă între cele două comunităţi; iar un merit deosebit, în acest sens, îi revine, desigur, părintelui Marian Stoicănescu, cel care a prezentat-o pe Sfântă comunităţii care i-a fost încredinţată şi împreună cu care o venerează pe Rita, Sfânta din Cascia.



O, Doamne Isuse, cel care le-ai recomandat ucenicilor să  iubească 
şi să respecte, chiar şi atunci când sunt ofensaţi, fă astfel încât, 
în fiecare din noi, să fie onorată imaginea iubirii tale milostive; 
sub ocrotirea cerească a Sfintei Rita, femeie a păcii şi a iertării!...

(Fragment din Rugăciunea de predare a sfintelor moaşte)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!