miercuri, 20 februarie 2013

Prima şi a doua aflare a capului sfântului Ioan Botezătorul



Duminică, 24 februarie 2013, pe lângă faptul că începe perioada Triodului (premergătoare Învierii), Biserica, an de an, ne aminteşte de Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (dubioasă denumire, nu-i aşa?). Aceasta, fiind una din cele şase sărbători dedicate într-un an calendaristic Botezătorului (23 septembrie – zămislirea sa, 24 iunie – naşterea, 7 ianuarie – serbarea sa, 29 august – tăierea capului, 24 fabruarie – prima şi a doua aflare a capului său, 25 mai – a treia aflare a capului sfântului).

Să vedem, aşadar, ce spune tradiţia Bisericii despre această sărbătoare care poartă o denumire, să recunoaştem, uşor lugubră. Despre cum s-a întâmplat uciderea lui Ioan Botezătorul (eveniment prăznuit la 29 august), cunoaştem din evanghelii. Irod, la un banchet (la cererea Irodiadei şi a fiicei acesteia, Salomeea) a poruncit ca sfântului să-i fie tăiat capul. În urma execuţiei, corpul Botezătorului a fost dat ucenicilor săi care l-au îngropat, se pare, în Sevastia; iar capul a fost îngropat de Irodiada, în curtea castelului din Maherus (locul asasinatului), la mare adâncime.

Tradiţia spune că Sfânta Ioana, soţia unui dregător de-al lui Irod, ştiind unde fusese îngropat capul sfântului, în secret, l-a luat din acel loc şi l-a îngropat în Ierusalim, în Muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta ar fi, deci, prima aflare a capului lui Ioan Botezătorul. În acel loc ar fi rămas capul Botezătorului până în timpul împăratului Constantin cel Mare, când, doi călugări l-ar fi găsit şi l-ar fi dus în Emesa (Siria). De atunci, mai mult de un secol, capul sfântului a trecut prin mâinile mai multor proprietari, până când, în 453, episcopul Uranie, găsindu-l, l-a pus în biserica cetăţii Emesa. Aceasta este, de fapt, cea de-a doua aflare a capului Botezătorului.

Păi, bine, veţi zice, şi se mai află acolo? Mmm, nu. Spun Proloagele că, după ceva vreme, capul a fost dus în Constantinopol (Istanbulul de azi), unde a stat până în timpul crizei iconoclaste (lupta împotriva cultului icoanelor şi a relicvelor), când a fost luat şi ascuns la Comane (graniţa Imperiului cu Armenia). În anul 860, patriarhul Ignatie al Constantiopolului a readus capul sfântului în capitala Imperiului Bizantin, aceasta fiind cea de-a treia aflare a cinstitului cap, cea serbată pe 25 mai.

În 1204, în timpul cruciadelor, o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost luată şi dusă în Franţa, într-o biserică din Amiens (la cca. 100 de kilometri de Paris), unde se află şi astăzi, în Catedrala Notre Dame (cea mai înaltă biserică terminată din Franţa) care a devenit loc de pelerinaj al creştinilor din toate colţurile lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!