vineri, 29 noiembrie 2024

10 pași până la Crăciun

La fel ca în ultimii ani, orașele noastre și magazinele au furat startul și s-au pregătit de Crăciun, cu 2-3 luni înaintea evenimentului. Ceea ce nu poate fi decât un câștig. În primul rând, desigur, pentru cei care și-au pus atât de devreme ghirlande în vitrine și Jingle Bells în boxe, cu scopul de a-și impresiona clientela. Însă, ținând cont de mesajul Mântuitorului: “Fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sunt mai înţelepţi decât fiii luminii”, și creștinii cumsecade pot fi avantajați dacă vor învăța de la neguțătorii Crăciunului că ești mai câștigat cu cât perioada de pregătire a marii sărbători este mai lungă.

De aceea, cele 40 de zile de post dinaintea Sărbătorii Nașterii Domnului nu trebuie considerate o corvoadă, ci un dar din partea Bisericii, care să ne ajute să ne pregătim cum se cuvine – atât trupul, cât și inima, și mintea – pentru venirea în lume a Mântuitorului. În cele ce urmează, vă voi da câteva idei care să vă ajute în acest sens. Vă invit, așadar, ca în perioada postului să parcurgeți următorii 10 pași, pentru a ajunge la Crăciun cât se poate de pregătiți.

1. Răbdarea. Când eram mici și abia așteptam să gustăm cozonacul fierbinte din cuptor, mama ne cerea să avem răbdare, ca să nu se încrudeze. Lumea aceasta are orice, mai puțin răbdare. Iar perioada sărbătorilor este una în care cu toții vom vrea să fim primii: în trafic, în magazine, în locurile din față la serbări... Dacă ne dorim ca Sărbătoarea Nașterii Domnului să nu se transforme în aluat încrudat și să ne provoace indigestie, trebuie să avem răbdare cu ea și să îi oferim timp.

2. Renunțarea. Cea mai cunoscută în post este renunțarea la carne. Dacă e făcută cu smerenie, din dragoste față de Dumnezeu, poate ajuta. Altfel, devine doar un regim alimentar în urma căruia sperăm să mai dăm jos din kilograme. Dar mai sunt o mulțime de alte lucruri la care putem renunța, trebuie doar să îl alegem pe cel care se interpune cel mai adesea între noi și Dumnezeu. Mă refer, în special, la dependențele de tot felul: rețelele de socializare, jocurile video, televizorul, consumul de alcool sau de țigări, consumerismul, anturajul nesănătos etc. Vom ști, cred, fiecare la ce trebuie să renunțăm pentru a-i face mai mult loc lui Dumnezeu în viețile noastre.

3. O devoțiune specială. Iar dacă tot ne-am propus să îi facem mai mult loc lui Dumnezeu în viața noastră, atunci cel mai potrivit ar fi sa umplem acest loc cu o devoțiune specială. O rugăciune pe care să o facem zilnic. Sau să participăm la o rugăciune comunitară, în plus față de Sfânta Liturghie. La un moment de Adorație Euharistică, spre exemplu.

4. Rugăciunea în familie. Spunem adesea despre Nașterea Domnului că este o sărbătoare a familiei. Așa și este, dar e sărbătoarea Sfintei Familii, aș mai adăuga. Ar fi minunat să ne pregătim de acest mare praznic și printr-un moment zilnic de rugăciune în familie. Poate rostirea unui rozariu sau măcar a unei decade. Sau poate recitirea unui text scripturistic, înaintea cinei, cu toți membrii familiei adunați în jurul mesei. Oare câte familii creștine fac lucrul acesta în mod obișnuit?

5. Colindele. La fel, ar fi foarte frumos să repetăm 1-2 colinde, împreună cu cei din casă. Fiecare cu talentul lui muzical. Să fie cântece cu texte inspirate din Scriptură, bineînțeles, și nu sorcove. Așa ne-am putea surprinde gazdele care ne vor invita în această perioadă sau chiar pe proprii oaspeți. Și, desigur, ar fi frumos să participăm la un concert de colinde în comunitate, mai ales dacă va fi vorba de un concert caritabil.

6. Presepiul. Pentru cei care nu știu, presepiul este reprezentarea scenei Nașterii Domnului cu ajutorul figurinelor. În ultimii ani vedem presepii și în România, în centrul orașelor sau în vitrinele magazinelor, de dimensiuni mai mici. Primul presepiu a fost realizat de Sfântul Francisc de Assisi, la Greccio, în 1223, cu animale reale, pentru a recrea cât mai fidel atmosfera de la Betleem. Nu vă voi invita să băgați animale mari precum vitele sau măgarii în case, dar reproduceri ale acestora, dimpreună cu cele ale lui Iosif, Maria și Isus, vă pot ajuta să conștientizați lipsurile materiale ale întrupării lui Dumnezeu și adevăratul spirit al sărbătorii. La fel, împodobirea brazilor cu decorații discrete, făcute din materiale naturale, ne poate aminti de simplitatea sfântă a nopții de Crăciun.

7. Decorațiunile. Cică decorațiunile aflate în trend i-ar ajuta pe unii să simtă așa-zisa magie a Crăciunului. Eu cred că am avea mai mult de câștigat dacă le-am folosi doar pe cele pe care le avem deja și nu am mai cumpăra nici măcar un globuleț. Bugetul pentru acestea trebuie să fie cheltuit, totuși, dar nu pentru noi. Încă ceva, atunci când ne decorăm casele de Crăciun, predominante ar trebui să fie simbolurile creștine și nu cele comerciale.

8. Fii Sfântul Nicolae. Să primești cadouri e minunat, dar nu acestea sunt esența Crăciunului. După ce vom conștientiza că am primit deja cel mai de preț cadou, întruparea lui Dumnezeu, orice capriciu pe care cei dragi ni l-ar putea oferi va deveni lipsit de importanță. Să-i înapoiem Domnului, în acest post, ceea ce ne-a oferit. Păstrând distanța față de febra cumpărăturilor și de consumerismul ce caracterizează aceast timp, cu siguranță vom putea să punem deoparte ceva bani pentru cei aflați în nevoie.

9. Spovada. Nu ne-am putea bucura pe deplin de Sărbătoarea Nașterii Sfinte fără să fi trecut prin ceremonialul împăcării cu Dumnezeu, deci fără să ne fi mărturisit păcatele. Febra curățeniei făcute în cămine, înaintea marilor sărbători, și a reînnoirii garderobei trebuie să devină virală și în ceea ce privește curățirea sufletelor, locul în care Isus dorește să se renască. Căci ce folos, dacă vom curăți doar partea exterioară a blidelor?

10. Liturghia de Crăciun. Bunii creștini știu că Nașterea Domnului – ca toate marile sărbători –, fără Liturghie, este ca legumele de import, fără niciun gust. Euharistia este sursa și culmea vieții creștine, adică locul de unde ne alimentăm credința și unde tot ceea ce facem în viața noastră primește un scop final, îndumnezeirea. Etimologic vorbind, Euharistie înseamnă mulţumire, dând de înţeles că prin acest Sacrament noi îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru întruparea sa și pentru jertfa sa răscumpărătoare, momente reluate în desfășurarea fiecărei Sfintei Liturghii. Bunii creștini nu se vor lăsa deci distrași de aromele care vor umple atmosfera târgurilor de Crăciun, știind că ceea ce va da gustul zilelor de sărbătoare este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Nașterii Domnului.

*Text publicat în "Foaia", publicație a Eparhiei Greco-Catolice "Sfântul Vasile cel Mare" de București.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!