marți, 8 septembrie 2020

La care dintre sărbătorile Mariei putem spune “La mulți ani”?

În fiecare an, în această perioadă, se tot reîncălzește următoarea ciorbă: Când trebuie să-i felicităm pe cei care poartă numele Sfintei Fecioare, de Nașterea acesteia sau și de Adormire? Cei care abia așteaptă un motiv pentru a benchetui susțin că felicitările, masa și dansul trebuie făcute de ambele sărbători. Ceilalți sunt convinși că doar de Naștere, uitând prea repede că de Adormire celebrăm în egală măsură și Înălțarea Maicii Domnului cu trupul și cu sufletul la gloria cerească. Un alt argument al acestora din urmă e, bineînțeles, tradiția Bisericii. Dar care tradiție? Că eu, care sunt cât de cât dus pe la biserică, nu am găsit nicăieri referiri la chestiunea în cauză. Și să nu mai spunem că majoritatea covârșitoare a sfinților din calendar sunt celebrați în ziua trecerii lor din această viață la cea veșnică.

Așadar, veți trage pripit concluzia, Ostropel consideră că le putem spune “lamulțean” tizilor Fecioarei Sfinte de ambele sărbători. Nimic mai fals. Adică da, îi putem felicita pe cei care îi poartă numele Mariei, atât la Naștere, cât și la Adormire, dar nu pe toți. Pentru că nu toți și-au asumat acest nume. Și mai concret, le putem face urări de bine tuturor celor care o știu pe Maica Domnului și care se străduiesc să îi urmeze calitățile – simplitatea, discreția, curăția vieții, atenția la nevoile celorlalți, umilința, sacrificiul, ascultarea... –, dar nu se cuvine să îi felicităm și pe cei care nu doresc să o cunoască pe Regina Cerului. Aceștia cred că cele două zile de sărbătoare le sunt dedicate doar lor și de aceea le și trăiesc ca atare, departe de Biserică și de sacramentele sale. Pentru aceștia putem, în schimb, să spunem o rugăciune, pentru ca și ei să ajungă cât mai repede să o cunoască pe Maria – mama noastră, a tuturor.

Addenda. Nici urările făcute la grămadă pe Fb pentru a fura like-uri nu cred că au un caracter prea creștin. Preotul, când acordă Sfintele Sacramente, nu spune: “Se împărtășesc toți prietenii mei din listă care poartă numele X și derivatele acestuia”, ci spune, pentru fiecare în parte: “Se împărtășește servul lui Dumnezeu X...”. Se poate înțelege că nu avem toți creativitatea la degetul mic, dar să individualizăm niște urări de bine stă la îndemâna fiecăruia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!