luni, 30 mai 2016

Camp cu cercetaşele la sanctuar

Aşa cum aţi fost informaţi pe Facebook, duminică, 29 mai, am participat împreună cu cercetaşele la pelerinajul făcut la capela Sfintei Fecioare a Săracilor din Pădurea Cărbunari, în apropierea Blajului, pelerinaj a cărei istorie începea în anul 1939. Şi cum noi nu ratăm nici o ocazie de a campa, după ce am vizitat Blajul şi impetuoasa sa catedrală, sâmbătă seara, am urcat cu acest scop la Sanctuarul Mariei. Nu am avut nevoie de busole pentru a găsi locaţia, deoarece cărarea umbrită din pădure era străjuită de cele 14 staţiuni ale Căii Crucii. Urmând, aşadar, pe poteca piezişă paşii Mântuitorului, am ajuns cu bine la Capela Fecioarei de la Cărbunari. Deoarece înseratul se grăbea să pună stăpânire pe poiana sanctuarului, ne-am grăbit să înstalăm corturile şi să adunăm câteva vreascuri pentru focul de tabără. Ne-am adunat apoi în jurul unui altar exterior şi după ce am cântat troparul Paştilor, „Hristos a înviat din morţi…”, am înfulecat, la lumina lanternelor frontale, merindele puse cu generozitate în rucsacuri de către părinţi.


Au urmat focul de tabără şi veghea din jurul acestuia. Alexia, Maria şi Gelu, organizatorii acestui moment, ne-au pus la încercare creativitatea şi ne-au purtat prin cântecele şi prin jocurile cercetăşeşti. Am încheiat veghea cu o discuţie despre Sfânta Fecioară, ocrotitoarea sanctuarului care ne-a găzduit şi, totodată, Doamna Cercetaşilor. În timpul acestei discuţii s-a subliniat discreţia şi abnegaţia care au caracterizat viaţa Născătoarei de Dumnezeu. Totodată, ne-am propus să fim atenţi - precum şi Maria a fost - la vocea lui Dumnezeu şi să nu ne lăsăm distraşi de vacarmul lumii în care trăim. Iar în acest sens, liniştea campului cercetăşesc chiar ne este un bun aliat. Am închaiat veghea ţinându-ne de mâini şi cântându-i rugăciunea de la sfârşitul zilei Doamnei Cercetaşilor. Ne-am retras aproape de miezul nopţii în corturi unde am lăsat ca liniştea să se aştearnă peste poiană…, atât cât am putut, desigur.


Duminică i-am aşteptat pe cei 2000 de pelerini veniţi din toate colţurile ţării la sanctuarul Sfintei Fecioare şi am participat cu toţii la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Apoi, înainte de a strânge corturile, ne-am bucurat de prezenţa printre noi a Preasfinţitului Mihai Frăţilă care, după ce ne-a salutat şi ne-a felicitat pentru activităţile noastre, ne-a invitat să ne rugăm împreună cu dânsul în capela închinată Sfintei Fecioare a Săracilor. Înainte de întoarcerea acasă, am mai făcut un mic popas de rugăciune la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, cea în jurul căreia episcopii greco-catolici au ridicat Şcolile Blajului. Aşa cum e firesc, aceste două zile au trecut grăbite, mult mai grăbite decât ne-am fi dorit. Ne-am consolat însă cu gândul că vom petrece împreună mai mult timp, în tabăra de vară. Apropo, voi v-aţi înscris?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!