Luca 11, 9-13
“Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide” ne promite Isus astăzi. Destul de tare, nu? Atunci, Doamne, aș vrea numaidecât vreo 20 de kilograme de ciocolată, ar putea cere unii dintre noi. Sau noul Duster, și-ar dori alții. Sau un milion de euro, așa, pentru zile negre. Sau să trăiesc 150 de ani, ca să prind și următoarea eclipsă totală. Însă este această promisiune făcută de Isus una fără condiții? Este Dumnezeu o entitate genială în stare să ne îndeplinească orice capriciu?... Este adevărat că astăzi am auzit în evanghelie că “oricine cere primește, cine caută găseşte şi celui care bate i se va deschide”, însă dacă vom examina contextul acestor cuvinte, vom descoperi și condițiile împlinirii lor.
Prima condiție pentru împlinirea promisiunii “Cereți și veți primi” este să cerem lucruri bune: “Dacă voi ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Spiritul Sfânt celor ce i-l cer”. Așadar, ceea ce cerem trebuie să fie considerat bun și de Dumnezeu. Oricât de mult le-am dori, Dumnezeu nu ne va da lucruri rele sau dăunătoare. Relația noastră cu Dumnezeu nu este una amicală în care să-i putem cere orice și să și primim. Alta e relația pe care o avem cu Dumnezeu. Dumnezeu este Tatăl nostru și ca orice părinte bun știe ce ne poate fi de folos și ce nu. Desigur, îi putem cere orice lui Dumnezeu, așa cum fac toți copiii, însă va trebui să avem încredere că El ne va da doar ce e bun pentru noi. Iar cel mai bun lucru pe care Dumnezeu ni-l poate da este, iată, Spiritul Sfânt!
A doua condiție ca să primim lucrurile bune pe care le cerem de la Dumnezeu este încrederea fiului care îi cere pâine părintelui său știind că pâine va primi și nu piatră. Ne trebuie deci această credință de copii: că Tatăl Ceresc este cel mai bun părinte și că ne va asculta. Iar bunătatea lui Dumnezeu, din fericire, nu depinde de gândurile și de faptele noastre, de cât de buni sau de cât de răi suntem noi.
Iar cea de-a treia condiție, atunci când ne rugăm, este să nu fim pasivi și să așteptăm ca totul să ne cadă în cap din cer, ci să fim activi, energici și hotărâți: să cerem, să căutăm, să batem la uși. Altfel, dacă nu cerem din toată inima, cum am putea primi? Și dacă nu depunem efort și nu suntem statornici în căutarea noastră, cum am putea găsi?... Mai ales când vorbim de lucrurile spirituale care nu ne sunt tocmai la îndemână.
Sunt și unii care consinderă că, dacă Dumnezeu ne știe deja nevoile, nu mai trebuie să-i cerem ajutorul și că – spre deosebire de rugăciunile de mulțumire sau de laudă, spre exemplu – rugăciunea de cerere ar fi inutilă. Vedem totuși că Isus ne încurajează să ne rugăm: “Cereţi şi vi se va da!”... Sau, dacă suntem confuzi și nu știm ce să cerem în rugăciuni, îl putem cere pe Dumnezeu cu însușirile sale. Spre exemplu, să cerem roadele Spiritului Sfânt de care Sfântul Apostol Pavel le vorbea galatenilor: dragostea, bucuria, pacea; blândețea, bunătatea, caritatea; credincioşia, răbdarea și înfrânarea poftelor (cf. Galateni 5, 22-23). Și “Tatăl vostru cel din ceruri va da Spiritul Sfânt celor ce i-l cer”.
În încheiere, vă invit să ne gândim cu toții la intenția
de rugăciune cu care am venit astăzi la biserică. Tot timpul trebuie să avem o
astfel de intenție, și la Sfânta Liturghie, și la Rozariu, și la Adorație... (Vă
reamintesc că degeaba ne rugăm pentru cel mai performant tip de aspirator robot
sau pentru noroc în dragoste, dacă acestea nu sunt considerate de
Dumnezeu folositoare pentru sufletele noastre.) Să ne rugăm din toată inima
pentru intențiile noastre bune, încrezători precum copii că le vom primi, fiindcă
Isus ne promite că “oricine cere primește, cine caută găseşte şi celui care
bate, i se va deschide”. Amin!