1. Deși se putea sustrage prevederilor legii vechi - fiind nascută fără pată, evident că nu avea nevoie de purificare -, Maria nu o face și îndeplinește ritualul curățirii. La fel și pruncul Isus, fiind liber în fața legii mozaice, se supune totuși acesteia. Aceasta este prima lecție pe care o găsim în capitolul doi din manualul lui Luca, cel care descrie sărbătoarea de astăzi.
Reflecție. Noi ne mai supunem prescripțiilor religioase - precum obligativitatea postului, a rugăciunii, a faptelor de milostenie - sau le considerăm pe acestea perimate și inutile?
2. A doua lecție este cea referitoare la rolul educativ al părinților. Maria și Iosif l-au dus pe Isus în mod repetat la Templu, în special atunci când legea veche prevedea acest lucru.
Reflecție. Noi unde ne ducem copiii duminica, spre exemplu, atunci când învățătura creștină prevede și ea participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie? La meditații, la cursuri de pian sau de înot, la fotbal, la cinema, la mall, ori pe pârtie, la săniuș? Sau, poate, îi mai lăsăm să doarmă câteva ore în plus, pentru ca bieții de ei să recupereze nopțile pierdute în fața computerelor și a telefoanelor?
3. Simeon și Ana, fără a mai avea o vedere prea ageră din cauza vârstei înaintate, au reușit să-l vadă pe Dumnezeu în bebelușul unei familii atât de modeste, încât nu și-a permis să-și cumpere nici măcar mielul care trebuia oferit ca jertfă la templu pentru fiul lor întâi născut.
Reflecție. Noi, cei sănătoși și cei care ne putem îmbunătăți oricând vederea cu ajutorul lentilelor, reușim să-l mai vedem pe Isus în marginalizații acestei lumi? Ne antrenăm privirea în acest sens? Sau preferăm să stăm cu ochii ațintiți pe spoturile publicitare care ne îndeamnă să căutăm doar propriul confort?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Eşti liber o clipă?... Atunci scrie şi tu ceva, însă nu orice!