duminică, 18 decembrie 2016

Ce să postăm de Crăciun?


Dacă în Foaia de Crăciun de anul trecut v-am prezentat un îndrumar cu idei de cadouri (aici), păstrând acelaşi spirit, m-am gândit ca de data aceasta să încerc elaborarea unui foarte scurt ghid de sărbători: Ce să postăm şi ce să nu postăm pe reţelele sociale de Crăciun? Pentru aceasta însă, ar trebui să ne întoarcem la originea sărbătorii şi să vedem de ce a fost caracterizată Naşterea cea Sfântă a Domnului: de opulenţă şi de obrăznicie sau de totală modestie şi de discreţie? Răspunsul îl ştim cu toţii, desigur, doar că se întâmplă să îl mai uităm.

Aşadar, putem să ne folosim de reţelele sociale pentru a ne arăta gratitudinea – căci cu toţii suntem înconjuraţi de persoane cărora trebuie să le fim recunoscători –, dar nu e recomandat ca acest act să se transforme într-unul de aroganţă în care, alături de fotografia unor bijuterii sau parfumuri de firmă, să postăm mesajul: „Îţi mulţumesc pentru preţiosul cadou, Iubi!”. De asemenea, e indicat să publicăm anunţuri cu colectele care se fac în această perioadă pentru cei sărmani, dar e contraindicat să publicăm imagini cu masa încărcată de toate felurile de mâncare tradiţională sau exotică pe care le vom servi de Crăciun. Cum să postezi un munte de cârnaţi care se prăvăleşte peste panetone şi sarmale, când ştii sigur că printre amicii de pe Facebook sunt şi unii pentru care obţinerea pâinii zilnice e o adevărată provocare!?!

Convins fiind că aţi priceput esenţa acestui mesaj, vă mai reţin cu un singur exemplu. Preabunilor, viaţa familiilor este presărată cu momente minunate şi unice – în special în aceast timp de har –, să nu cumva să le pierdem din cauza ecranelor tactile din dotare! Sunt absolut convins că, şi dacă ar fi avut smartphone, prima grijă a Sfântului Iosif nu ar fi fost să-şi fotografieze Fiul cel Întâi Născut şi să-l urce pe Instagram. Şi, apoi, dacă postăm chiar şi cele mai intime clipe ale familiei noastre pe reţelele sociale, nu înseamnă, oare, că o dezbrăcăm pe aceasta în văzul tuturor?